Oświetlenie przednie H.I.D - Kto ma?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • palioza
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 417

Lustro w xenonie to syfoza bo oslepia mocniej niz soczewka... dlatego tez sadze, ze do xenonow tylko soczewki i nie wiem w sumie czemu producenci decyduja sie na montowanie lustra :/
    Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Misiekoctavia
      Elegance
      • 2005
      • 891

dariuspolo, owszem odpowiednio wyprofilowane dlatego nikogo nie slepia
      W starej E klasie to troche inna historia. Wczesniejsze wersje mialy lampy xenonowe, a ich klosz nie byl gladki. Niewiem jak bylo w werjsa poliftingowych bo kilka razy spotkalem stara E klase z reflektorami soczewkowymi :roll:

palioza, lustra na ori xenonach producenci juz rzadko montuja choc uwazam, ze w Volvo b. dobrze zdaja egzamin. Najnowsze modele juz zdaje sie maja soczewke.

Komentarz

• BaPit
        Rider
        S_OCP Member
        • 2004
        • 630

Zamieszczone przez paf
        moi mili - zdecydowanie zbaczamy z tematu - to że HIDy nie są mile widziane na forum wiadomo. kolega zadał pytanie i jeśli ktoś ma ochotę wrzucić takie zdjęcia proszę o to

wracamy do tematu :hammer
        Ja generalnie lubię rzeźbę, ale w pewnych przypadkch bym się zastanowił.

Tak to wygląda w naszych autach:

Sorento, zestaw pod H7, 4300K

Octavia - 6000K w miejsce ori żarników + H3 w halogenach (6000K)

Polo 6n - H7 w soczewce (6000K) + H3 w halogenach (6000K)

Największe zastrzezenia mam do H7 w Sorento. Wprawdzie snop światła jest poprawnym, jednak w soczewkach ksenon sprawdza się o niebo lepiej (ostra granica światła). W przypadku zwykłych reflektorów nigdy nie będzie idealnie, gdyż żródło światła w HID jest inaczej zogniskowane, niż w zwykłej żarówce. Stąd zawsze pojawiać się będą niekontrolowane refleksy. I mimo, iż volvo, renault, czy nissan, czy na początku Merc Okular miał takie fabryczne rozwiązanie, to moim zdaniem było to rozwiązanie nienajlepsze.

Natomiast, co do Twoich spostrzeżeń. Nie wiem, jakim cudem nie oslepiła Cię Octa jadąca z naprzeciwka. Z jednym gościem tetowaliśmy tu, jak sprawdza się dedykowany pod H4 zestaw HID dobrego i sprawdzonego producenta i było fatalnie. Duża powierzchnia lustra sprawia, że granica światła jest bardzo nieostra i pojawia się sporo oślepiających refleksów. Ja bym na Twoim miejscu odpuścił - nie sprawdzi się i dowód poleci raczej szybko. Z tego powodu ja w Sorento też na wizytę w PL wrzucę zwykłe żarówki - głupio byłoby stracić dowód podczas wakacji

Pozdrawiam,
        Bartek
        była mocna Octa, a jest konik
        Greckie Delikatesy

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

No i wychodzi na to co mowi wiele, jak wsadzi sie w do normalnej lampy gdzie ma soczewki wychodzi kupa, jak jest soczewka to jest to do przezycia.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• JayZ
            Classic
            • 2005
            • 3

Wszystko ok, ale czy ktoś z Was wspomniał o żarnikach H7R ??
            Powiem szczerze, że po załozeniu takiego zestawu H7R jestem bardzo miło zaskoczony.
            Granica i odcięcie światła jest w normie a przy tym nie oślepia innych użytkowników dróg. Sprawdziłem na sobie.
            Warunek konieczny, to po montażu ustawienie świateł na stacji diagnostycznej.

Dla przypomnienia, zestaw H7R 6000K w reflektorze refleksyjnym. :wink:

Edit: miałem okazje widziec i jechac w aucie który ma taki zestaw, tylko bez oznaczenie R-(bez przesłony). Jednym słowem kupa straszna :|
            ARL 190ps & 390Nm

Komentarz

• moss
              Ambiente
              • 2007
              • 153

Pokaż zdjęcia jak to świeci.

Komentarz

• cysterniarz
                RS
                • 2008
                • 1887
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

JayZ, do jakiego auta zalozyles ten zestaw? jak do octy, to jak wlepiles h7 w miejsce h4, wrzuc jakies foty jak to dziala

Komentarz

• BaPit
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 630

Zamieszczone przez JayZ
                  Powiem szczerze, że po załozeniu takiego zestawu H7R jestem bardzo miło zaskoczony.
                  Granica i odcięcie światła jest w normie a przy tym nie oślepia innych użytkowników dróg. Sprawdziłem na sobie.

Edit: miałem okazje widziec i jechac w aucie który ma taki zestaw, tylko bez oznaczenie R-(bez przesłony). Jednym słowem kupa straszna :|
                  Hmmmm. Mam trochę inne zdanie na ten temat. Mam H7R w zwykłym reflektorze refleksyjnym w Sorento i zwykłe H7 w soczewce w Polo 6n. Powiem tak: niebo a ziemia. Snop światła w Polo jest IDEALNY. W Sorento snop jest praktycznie identyczny, jak przy zwykłej seryjnej żarówce. Tylko nie zapominajmy, że snop światła w reflektorze refleksyjnym nigdy nie będzie miał ostrej granicy światła tak, jak w soczewce. Do tego dochodzi fakt, iż ksenon generuje "nieco" wiecej światła, niż żarówka żarnikowa. Zatem wszystkie niedoskonałości reflektora refleksyjnego będą dawać po oczach jadącym z naprzeciwka bardziej, niż przy zwykłej, dającej mniej światła żarówce. Jak dla mnie H7R to bardziej wymysł poprawiający samopoczucie jego posiadacza, aczkolwiek pewnie wiele też zależy od konkretnego typu reflektora - w każdym sprawdza się inaczej.

Pozdrawiam,
                  Bartek

PS O poprawnym ustawieniu świateł nie dyskutuje, gdyż to jest temat oczywisty.
                  była mocna Octa, a jest konik
                  Greckie Delikatesy

Komentarz

• Antek_amb
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 127

Zamieszczone przez JayZ

te H7R to do octavi? Bo do niej to chyba H4 ?

Komentarz

• moss
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 153

Octavia 2 ma H7

Komentarz

• JayZ
                        Classic
                        • 2005
                        • 3

Zamieszczone przez cysterniarz
                        JayZ, do jakiego auta zalozyles ten zestaw? jak do octy, to jak wlepiles h7 w miejsce h4, wrzuc jakies foty jak to dziala
                        Sorry koledzy ...auto to Seat Leon 1M :wink:

BaPit oczywiście, że xenon na soczewce jest bezapelacyjnie najlepszym rozwiązaniem.
                        Niestety, nie było produkowanych refeflektorów do Leon`a 1M na soczewce. Więc pozostaje rzezba, co dla mnie odpada, a tanie zamienniki lamp z allegro/ebay...to badziew.
                        Pozostało tylko rozwiązanie połowiczne czyli HID z przesłoną.
                        Tak, zgodzę sie z Tobą, wszystko zależy od konstrukcji reflektora :wink:
                        ARL 190ps & 390Nm

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

Ćwiczyłem temat ksenonów i oto do czego doszedłem :

odpowiedź z KGP :

Gb-4617/SIP/08

Dzień Dobry

W odpowiedzi na list elektroniczny uprzejmie informuję, że podstawowymi dokumentami normującymi stosowanie wyposażenia wymaganego w pojazdach samochodowych poruszających się po drogach publicznych w Polsce, są:

• ustawa z dnia 20 czerwca 1997r. – Prawo o ruchu drogowym,

• rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005 – w sprawie homologacji typów pojazdów samochodowych i ich przyczep,

• rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia wraz z późniejszymi zmianami.

Tylko kompletny, homologowany zestaw całych ksenonowych lamp, obejmujący automatyczny system poziomowania reflektorów i układ oczyszczania ich szyb jest legalny i bezpieczny dla innych użytkowników dróg.

Z poważaniem,

Wydział Opracowań Systemowych i Informacji Publicznej

wyk. Piotr Balcerzak

Komentarz

• Andrev3
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 6116

i wszystko jasne HID dziękujemy
                            RENT COMPLEX

DACAR.team